Handel in hout: een hele onderneming

De handel in hout is een hele onderneming geworden. Het is niet mogelijk tropisch hardhout te importeren naar Nederland, of enig ander land binnen de EU, zonder de daarvoor vereiste vergunningen.
Dat is niet zo nieuw als we zouden denken, de wetgever bemoeit zich al jaren met de bosbouw en de productie van tropisch hardhout.

In Indonesië bijvoorbeeld

Al toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was bestond er in dat land de zogenaamde Boswet. (Het “Bosreglement” van 1865). Die bepaalde dat alleen de staat het recht had op de toezicht, het beheer en de administratie van de bossen.

De Boswet had een aantal doeleinden, in de eerste plaats het waterbeheer, dan het bestrijden van erosie en pas op de derde en vierde plaats kwamen economische overwegingen, houtproductie en het leveren van een inkomen, voor de regering en de bevolking.

Dat wil zeggen dat we de schuld voor de beperkingen in de houthandel vaak onterecht leggen bij de zogenaamde groene bewegingen, die echt van deze tijd zijn. En Indonesië is maar een voorbeeld, ook andere landen waar de houtproductie een economische factor is hebben al oudere wetgeving die de bossen en houtsoorten moeten beschermen.

Wanneer u dus de volgende keer hout koopt, let dan op en koop alleen legaal hout. De aankoop van FSC gecertificeerd hout, ook uit Indonesië, geeft u de zekerheid dat er alleen gekweekt hout gebruikt is en dat de prachtige natuur in dat land met rust gelaten wordt.

Legaal hout koopt u bijvoorbeeld bij houthandel Zaandam of houthandel Venlo.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *