Kortsluiting voorkomen

Op het moment van kortsluiting komen twee elektrische kabels met elkaar in contact. Dit komt in de meeste gevallen door een beschadigde isolatie rondom de bedrading. Bij kortsluiting is de geleiding van het stroom niet meer veilig, waardoor er een verhoogde kans op brand ontstaat. De meterkast probeert dit te voorkomen door de stroom van de desbetreffende groep stop te zetten.

Hoe kun je kortsluiting voorkomen?

Niemand zit op kortsluiting te wachten. Dus kun je het maar beter voorkomen. Met een paar kleine stappen kun je de kans op kortsluiting al flink verkleinen. We nemen de stappen kort met je door:

  • Lees de gebruiksaanwijzing van de elektronische apparaten goed door. Er zijn maar weinig mensen die dit doen, waardoor ze de aanwijzingen niet opvolgen. Dit kan de kans op kortsluiting en daarbij het brandgevaar verhogen.
  • Kijk uit met water. Probeer te voorkomen dat water in contact komt met elektronische apparaten.
  • Onderhoud en controleer. Kijk eens in de zoveel tijd of de elektronische apparaten nog in goede staat zijn en of de elektronische bedrading nog goed geïsoleerd is.
  • Gebruik per groep nooit meer ampère dan toegestaan. De moderne meterkasten staan maximaal 10 ampère toe, terwijl de oudere kasten 16 ampère toestaan.
  • Vervang een oude meterkast. Zoals je gelezen hebt staan oude meterkasten 16 ampère toe, terwijl moderne meterkasten 10 ampère toestaan. Hoe lager het aantal ampère, hoe kleiner de kans op een kortsluiting.
  • Wij raden aan om maximaal één verlengsnoer tussen de elektronische apparaten en het stopcontact te gebruiken.

Twijfel je?

Bij twijfel kun je het beste een elektricien in Amstelveen raadplegen. Een elektricien kan in één oogopslag zien of er problemen zijn of niet. Wanneer je een elektricien de elektrische bedrading en apparaten laat controleren, kun je een kortsluiting in de toekomst voorkomen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *